Okrugli stol SDP-a “Konoplja kao prilika”: Uz edukaciju i regulaciju – za legalizaciju kanabisa

by | Utorak, 16. travnja 2019. | vijesti

Socijaldemokratska partija Hrvatske upriličila je u utorak okrugli stol naziva “Konoplja kao prilika” kako bi se potaknula javna rasprava o ovoj temi iz različitih perspektiva.

Nazočne je pozdravio predsjednik Davor Bernardić te istaknuo važnost medicinskih dobrobiti konoplje. Naveo je primjere praksi u državama koje su legalizirale konoplju.

OKRUGLI STOL: KONOPLJA KAO PRILIKA[OKRUGLI STOL: KONOPLJA KAO PRILIKA] Legalizacija i liberalizacija konoplje pod kontrolom države donijela bi dodatne prihode, otvorila radna mjesta, stvorila temelj za dodatni razvoj turističkog i poljoprivrednog sektora. Vrijeme je da ova tema dobije zasluženi prostor u javnoj raspravi.

Posted by SDP Hrvatske on Tuesday, April 16, 2019

“Hrvatska je u idealnoj poziciji kada je riječ o potencijalu proizvodnje, otvara nam se mogućnost da postanemo lider industrije u porastu. Potražnja je velika i proizvodnja nam može donijeti velike prihode. Vrijeme je da mijenjamo propise i da iskoristimo priliku koja nam se nudi.”

O konoplji iz gospodarske perspektive govorio je Marko Cerjan iz tvrtke Cer-Co iz Varaždina kojeg je očeva bolest potaknula na proizvodnju konoplje.

“Žao mi je što Hrvatska još ne prepoznaje taj potencijal, a mogla bi biti lider ove industrije u Europi. Konoplja je biljka sa previše potencija, tržište postoji, a ekološka proizvodnja je budućnost. Nadam se da ćemo prepoznati potencijal legalizacije i proizvodnje kanabisa i vjerujem da bi nam rast BDP-a dobro došao. Mi se trebamo educirati, udružiti se i pokrenuti stvari na pravi način. Suludo je da izvozimo biomasu van pa uvozimo gotov proizvod“, istaknuo je Cerjan.

O konoplji iz medicinske perspektive govorila je dr. Renata Sabljar-Dračevac, spec. psihijatar i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije.

“Kanabis ubija stanice karcinoma, sprječava da se stanice raka razmnožavaju, unutar samog tumora sprječava nastajanje krvnih žila, a ako tumor ne može razvijati krvne žile on se ne može razvijati. Pomaže u sprječavanju širenja raka dojke. Djeluje neuroprotektivno, odnosno štiti stanice, dok se, primjerice, nakon svakog pijanstva ubija jedna količina moždanih stanica“, objasnila Renata Sabljar-Dračevac i istaknula da bi legalizacija kanabisa za Hrvatsku bila dobar potez.

Dr. sc. Mirela Holy, kandidatkinja na SDP- ovoj listi za Europski parlament govorila je o okolišnom i integralnom pristupu konoplji kao biljci.

“Konoplja je silno održiva biljka, iz gospodarskog, ekološkog i socijalnog aspekta. Od konoplje se može proizvesti od 25 000 – 75 000 proizvoda, koristi se u raznim industrijama. Alternativa je plastici, potpuno je biorazgradiva, ima pozitivne efekte na ekologiju. Prema konoplji je potrebno imati integrirani pristup, ako želimo iskoristiti sve potencijale. Ljudi moraju shvatiti što je konoplja, koji su njezini potencijali, potrebna je edukacija“, objasnila je Holy.

Također, smatra da bi se Imunološki zavod mogao pretvoriti u referentni centar za proizvodnju kvalitetne, organske, medicinske konoplje.

“Zašto bismo uvozili proizvode po skupoj cijeni iz Kanade koja na tom zarađuje milijarde? Nadam se da će biti pameti u Hrvatskoj jer je ovo priča od koje bismo mogli imati puno koristi“, zaključuje Mirela Holy.

O pravnoj regulativi koja propisuje uzgoj i korištenje konoplje u industrijske i medicinske svrhe govorio je Goran Bivol, potpredsjednik udruge Centar za istraživanje društva.

“Konoplja može zamijeniti bilo koji proizvod od nafte i od drva i to određenim lobijima nije odgovaralo i to je uzrok zabrane konoplje. Širili su dezinformacije o utjecaju biljke kako bi je diskreditirali. Mi smo to složili u dokument i uputili Vladi, ali nam nikad nije odgovorila. Također, na temelju tih argumenata pomažemo i onima koji imaju problem sa sudom zbog konoplje“, istaknuo je Bivol.

Zaključak govornika je da uz adekvatnu edukaciju i regulaciju države podržavaju nastojanja za legalizacijom konoplje i pozdravljaju otvaranje javne rasprave o ovoj temi.

Izvor: sdp.hr